Finomságok,persze halból.

...mindenféle kaja, ami a parton készül, vagy onnan származik

Re: Finomságok,persze halból.

HozzászólásSzerző: zöldfülü » 2014.12.29. 11:09

acsferi írta:Mediterrán halkaják mind citrommal, lime-al készülnek


Igen, a mediterránok citromoznak meg lájmoznak, az északiak meg tejfölöznek, eceteznek, stb. De ezek egyike sem halászlé, hanem halleves, vagyis egyfajta tájegységre jellemző halétel vagy ahogyan Te fogalmaztál halkaja. Semmi közük a halászléhez, mint Hungarikumhoz. Tiszai, Dunai, vagy Balatoni, hangulat függvényében. Ez a trió nálam mindent visz, mint a piros hetes. Ettem már finn hallevest, ruszki hallevest, bolgár hallevest, de szerintem egy igazi Dunai halászlé magasan veri mindegyiket. Persze ez az én szubjektív véleményem.

(Bár ezzel most valóban nagyon elkanyarodtunk a témától, mert ott valamiféle halszósz volt a kérdés.)
zöldfülü
Pér Matuzsálem
Pér Matuzsálem
 
Hozzászólások: 866
Csatlakozott: 2013.05.08. 08:02
Tartózkodási hely: Adonyi Nagy-Duna

Re: Finomságok,persze halból./békafejű- Keszler géb

HozzászólásSzerző: polihangya » 2017.10.30. 15:04

Régebben említettem már, hogy 1997 -ben megjelent a fent említett hal a Dunában. Pár éve, már az Alpok vizeiben is jelen van. A Petri Heil /Svájc-i horgászújság/ legfrissebb számában közöl receptet a géb (konyhai, vízparti) elkészítéséhez. A Sződliget-i öböl bejáratánál, majd 20 évvel ezelőtt, fogtam egy 20 cm körüli példányt, paprikás lisztben megsütve finom volt.
[ img ]
Inváziós nyalánkság: Feketetengeri géb
20 Oktober, 2017 / in Praxis, Schweiz
0 453
A Feketetenger-i géb elterjedőben van. Aki most a Rajnán Bázelnál horgászik, aligha jut a bevándorló géb közelébe (lásd «Ruben & Robin», «Petri-Heil» 10/2017, 18. oldal).Ez kézenfekvő, a kisnövésű gébet ésszerű a tányéron hasznosítani. Mivelhogy: meglepően jóízű!
[ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

A gébet egyszerűen és gyorsan, még a víznél meg lehet grillezni. A kiindulási helyzet egy maréknyi kibelezett és fejetlen géb, egy kiválasztott, hozzáillő pác, a friss nyalánkság elkészítéséhez a legkülönbözőbb ízlésbeli felfogásokat kínálja. Nyársacskák, továbbá szalonna. A körülményes pikkelyezést és filézést a gébnél megspórolhatják. A viszonylagosan kevés, törékeny szálkát és a hátgerincet az evéshez vásárban tudnak venni. Hogy azok zavarnak e az étkezésnél, mindenki magának döntse el. Hogy mi érvényes az egész hal elfogyasztására, más halakkal összehasonlítva döntsék el. (például filézett sprotni, vagy kalászhal). A ropogós sült géb darabba való bátor beleharapás, minden esetben megéri! A sügérhez hasonlóan ízletes, és a kéreg a gyengéd húsnál az egy kulináris élvezet. A hús a hátgerinctől jól elválik, úgyhogy némi nyugalommal lehet fogyasztani, de a szétharapásnál durvább darabok lehetnek.
Rod Ruben

A Petri Heil októberi száma is foglalkozik eme gébbel. Lehet, hogy annyira finom, hogy a németek, már majdnem kiették a Rajnából főleg Bázelnél! :hm:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára polihangya 2017.12.13. 11:28-kor.
polihangya
Pér Matuzsálem
Pér Matuzsálem
 
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2012.08.19. 18:09

Re: Finomságok,persze halból.

HozzászólásSzerző: mada » 2017.12.13. 00:55

:BCP: :BCP: :BCP:
mada
döglegyek ura a bajnok
döglegyek ura a bajnok
 
Hozzászólások: 1339
Images: 210
Csatlakozott: 2012.05.24. 09:06
Tartózkodási hely: zagyva, tisza

Előző

Vissza: Gasztro - bogrács, rostély, parázs

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég