Napi cikkek, innen-onnan

...és azzal kapcsolatos dolgok megvitatása

Re: Napi cikkek, innen-onnan/Petri Heil

HozzászólásSzerző: polihangya » 2017.07.17. 16:29

[ img ]
Hegyi horgászat E-kerékpáron
A mai idökben némi újat hozni, igazán nem egyszerű. A horgászatnál éppen nem. De azért mindig vannak új ötletek, amik meggyőzőek. Mint ez: E-biciklivel utazni a Valposchiavo legszebb hegyi vizeihez, és ott műléggyel horgászni.A «Petri-Heil» éppen ott volt az «E-hajó első útja» -nál.
Lardi Flavio a «La Romantica» horgászhotelból Le Preseben / GR adta nekem az ötletet, E-biciklivel meghorgászni a hegyeket, következőképpen: finoman: «E-biciklivel a magas hegyekbe utazunk, ahol meghorgásszuk a hegyi tavakat és folyókat, helyenként 2600 méterrel a tengerszint felett. Érintetlen és valószínűleg teljesen egyedül.» Csak őszintén: ha ön így kap egy ajánlatot: visszautasítaná? Persze – én sem tenném.
Nem különösen edzettként (tulajdonképpen teljesen edzetlen) kerékpáros néztem a dolgot «pár méter emelkedő» a bicajon lazán, amit egy villanymotor is segít, ha hegyre megy fel. De én eddig még éppen E-kerékpáron nem ültem.
Az „első „hajóutamnál” ott voltak a partiból az első napon Sala Fabrizio és Iseppi Michele (mindketten a Poschiavo Horgászegyesület vezetősgi tagjai) Lardi Flavio, a La Romantica hotel tulajdonosa és ennek az ötletnek a kigondolója. És aztán még az író.
[ img ] [ img ] [ img ]
Csomag: a kevesebb, több
Már a csomagolásnál megfigyelhető a különbség: Mialatt a három kollégánál egy botcső volt, amit ők a hátizsákra, vagy a kerékpárra rögzítettek, nekem emellett még a fotótáskát is. És a legyezőhorgász-mellényt, és a két botot a botszállító csőben. És ezekkel akartam én a hegyekbe menni.
Egy negyedórával később a felszerelésem a (keményre tömött ) a hátizsákomon van és a dupla botcső összezsugorodott legalább egy kicsit!
Egy pár kilométert postaautóval mentünk, így végeztünk az első emelkedő méterekkel, amíg az út lábánál a Lago di Val Violához értünk. Innen aztán már csak bicajjal tovább. Az első méterek az E-kerékpáron gondoskodtak az elragadtatásról. Elképesztő tempóval kerekeztünk hegynek fel. Csak egy csipetnyit lépni a pedálba és az erő érezhetően növekszik. Csak a «csak egy csipetnyit lépni a pedálba» idővel mégis igazán fárasztó!
Első folyó – első hal
Alig húsz perccel azután, hogy a posta autóból kiszálltunk, levettük a kerékpáros-sisakot és a botot készenlétbe helyeztük - az első gyorsfolyású hegyi folyót meg akartuk horgászni! Ezalatt, Flavio tenkara bottal szerencsésen próbálkozott dobni, Fabrizio és Michele legyezőbottal, szárazlegyükkel és nimfájukkal az üvegtiszta, oxigéndús hegyi vízbe. Kapás! Kissé később Michele leemelte az első halat – egy kicsi, de csodaszép rajzolatú sebespisztrángot – a horogról «kicsikhez», a döntése, és így ismét úszni engedi.
Az első naptól a célnál
Félórától valamivel később az E-kerékpárral hegymenetben érkeztünk fel a tulajdonképpeni célunkhoz: a Lago di Val Violára. Majdnem elállt a lélegzetünk a hófedte csúcstól, amit maga pálinkatisztán, kékeszöld, csillámló víz visszatükrözött, mindenhol halak, amelyek a vízfelszínről szürcsölik a rovarokat. Így kell a horgász-mennyországnak kinéznie! Egyébként az igazán nyugodt négyesnél mostantól izgalom lesz: Senki nem akarja elpazarolni az időt, mert horgászni akar!
A hegyi folyónál nemrég még rövid, pontos dobások voltak az ászok, Itt a duplahúzásos bevetése kerül előtérbe – muszáj métereket nyerni! Pokoli módszernek tűnik ez nekünk, amikor a halak mindig két méterrel távolabb vannak, mint ahol a mi legyeink elhelyezkedni képesek,
De ez sem segít semmit: Flavionak mégis kap! Pár perc múlva csobog a víz, és egy pisztráng védekezik hevesen a felszínen, felkorbácsolja a vizet sikeresen: Még mielőtt le tudná kezelni, megszabadul a horogtól és keresi a távolságot. Ez még kétszer megismétlődik, mielőtt aztán a völgybe utaznánk
[ img ] [ img ]
Második nap
Az első rövid éjszaka után (sok érdekes horgász sürgött forgott a La Romantica Hotelban, és elég sokáig tartottak pihenőt) és jól megerősödtek a tartalmas Zmogätól, a következő reggel a szép idővel
továbbmentek. Ma a program a Lago Bianco, továbbá a még részben befagyott Lago di Minor 2600 méter feletti magasságban. Fabrizio nem képes itt maradni, a saját területét Crameri Vito veszi be,
egy éve ő a Poschiavo Horgászegyesület új elnöke..
Míg tegnap a postaautóval kezdtük meg az utazást, most vonatra szálltunk, amivel a kanyargó vasúti pályán lélegzetelállító panorámán keresztül a kissé 2500 méter feletti tóhoz megyünk. A fahatár már messze mögöttünk, amint a kerékpárokat lerakjuk, megkockáztatjuk az igényes utazástechnikai feladatot, a Lago di Minorhoz menni..
Köves út
Az E- krékpár terepmintás kerekei alatt keskeny kitaposott ösvény van, újra és újra le kell szállnunk és a kerékpárokat átcsúsztatni a kis hómezőkön, amelyek az utat befedik és elzárják. És aztán az ismét
majdnem belénkfojtja a lélegzetet, előttük fekszik a jéggel borított rész háromnegyed része. A Lago di Minor egy valódi magashegységi tó.
Azután Vito 50-es védőfaktorú napkrémet osztott ki (köszönöm!), ismét megy minden szabadon: Botokat összedugni, legyeket kiválasztani, és a csalival fel és a vízbe. Vito egy halléggyel horgászott, ami elé ő két nimfát kapcsolt. És amivel elég gyorsan sikere volt. Két pirospöttyöst tudott ebben a rövid időben elfogni, de szabadon is engedte őket – a megkövetelt 24 centimétert nem érték el. A szárazlegyek azonban nem hoztak kapást.
Hogy vannak nagyobb halak is, mint az a kettő, amit Vito fogott, a helybeliek pontosan tudják «van itt egy csodaszép tavi pisztráng, amit én már 15 év óta próbálkozom megfogni» tisztáztuk Vitoval. Na tehát: továbbra is sok szerencsét a szándékodhoz!
Fehér tó fekete rovarokkal
Minthogy a programban további állomások is voltak, nem tudtunk hosszan horgászni, hanem muszáj volt ismét útra kelni. Végülis várt még ránk egy további tó és egy szép folyóvíz gleccserkertekkel! Másrészt az első nagy igénybevételt jelentő utazás után, sziklákon és köveken át érkeztünk kicsit később a Lango Biancora, egy világoskék csillogó tavacskához. A kerékpárútról láttuk, amint a pisztrángok felemelkednek. Teljes fék, a bicajokat a sziklafalhoz támasztottuk és le a mélybe, a kőzúzalékon és kifelé a legyekkel!
Vito és én nem álltunk meg. Flavio és Michele pedig elhatározták, tovább lejtirányba a kőzúzaléknál kísértik meg a szerencsét.
Időközben vízre fektettük a szárazlegyeinket, eközben egy rajzást pillantottunk meg, ezer fekete kérészt. Valamilyen alapból látjuk ezt, mint landolási teret és így majdnem teleszórtuk fekete legyekkel, Először idegesítő lesz, ha ezek megkísérelnek beleszállni a fülünkbe, vagy orrunkba.
Vito is, meg én is kapást tudtunk elkönyvelni a derék pisztrángoktól, szabályszerű távolságokban emelkedtek fel a szalmonoidok, sokszor két egyforma, mindig egymásután, igazi lemerülés nélkül.
Európa legnagyobb gleccserkertje
Mint «alföldi ember» észrevettem a magasságot, és így boldog vagyok, hogy mi az első rövid, de nem kevésbé fárasztó E- kerékpárral megtett rész után, ismét egy rövid pihenőt iktattunk be. Azután gyerünk tovább a meredek kerékpárúton, dörögtünk a völgy irányába, örültünk a jó rúgós villáknak és mindenekelőtt a High-Tech- kerékpárjaink tárcsafékeinek.
A következő állomást a Cavagliasch folyó képezte, ahol Flavio ismét a tenkara botot vetette be. És hogyan! Pár méteren belül több egyforma pisztráng, amelyek az ő őzszőr sáslegye (Rehhaar-Sedge) után kaptak.
Pár tucat méterre a helyünk alatt, ahol horgásztunk találhatók a gleccserkertek, amik a legnagyobbak egész Európában. Nyomatékosan, ezek a körkörös gleccsermalmok a kövekbe belemarnak és csodaszép, amint a víz az egyiktől a másik gleccsermalomhoz löki azokat! Egyébként Flavio meggyőzött minket, lesznek ebben a sodrásban belül is pisztrángok

Jó ötlet, őrült horgászat
A két napban a mi kvartettünknek több száz méter emelkedőt kellett leküzdeni az E- kerékpárjain, szabad dicsérni. Élveztük a kilátást, fárasztó emelkedőket, gyorsabb lesikló pályákat. De mindenek előtt szenzációs horgászatot éltünk át magasan fekvő hegyi vizekben. Tudtunk fogni, egy, tulajdonképpen fotóalbumba kívánkozó környezetben. Viruló alpesi virágok között és a legjobb levegőben. Horgász szív – akarsz te többet?
Lambert Dominique
polihangya
Pér Matuzsálem
Pér Matuzsálem
 
Hozzászólások: 401
Csatlakozott: 2012.08.19. 18:09

Re: Napi cikkek, innen-onnan

HozzászólásSzerző: skyron » 2017.08.28. 09:33

skyron
Pér Matuzsálem
Pér Matuzsálem
 
Hozzászólások: 725
Images: 103
Csatlakozott: 2012.08.14. 08:15
Tartózkodási hely: Wih@r$Ar0(c)k

Re: Napi cikkek, innen-onnan

HozzászólásSzerző: PIstvan » 2018.06.29. 09:17

Egyre veszélyesebb a legyezés :ugeek: . A Sajón medve, a Sanon farkas.
https://index.hu/kulfold/2018/06/28/far ... orszagban/
PIstvan
Pér Matuzsálem
Pér Matuzsálem
 
Hozzászólások: 507
Images: 59
Csatlakozott: 2012.06.05. 14:57

Re: Napi cikkek, innen-onnan

HozzászólásSzerző: skyron » 2018.09.14. 09:09

skyron
Pér Matuzsálem
Pér Matuzsálem
 
Hozzászólások: 725
Images: 103
Csatlakozott: 2012.08.14. 08:15
Tartózkodási hely: Wih@r$Ar0(c)k

Re: Napi cikkek, innen-onnan

HozzászólásSzerző: drkk76 » 2018.12.10. 20:02

http://www.origo.hu/gazdasag/20181210-k ... recen.html

A cikk vége tűnik érdekesnek :DOB:
drkk76
Pér Matuzsálem
Pér Matuzsálem
 
Hozzászólások: 230
Csatlakozott: 2015.12.27. 13:19
Tartózkodási hely: Nagykanizsa

Re: Napi cikkek, innen-onnan

HozzászólásSzerző: polihangya » 2018.12.10. 21:32

drkk76 írta:A cikk vége tűnik érdekesnek :DOB:
Reménykedhetünk abban, hogy nálunk sem lesz ritkaság az ilyen tudósítás?
[ img ]
A cikk szerint az egyik 28 cm a másik 26 cm. ;)
polihangya
Pér Matuzsálem
Pér Matuzsálem
 
Hozzászólások: 401
Csatlakozott: 2012.08.19. 18:09

Re: Napi cikkek, innen-onnan

HozzászólásSzerző: mani' » 2018.12.10. 21:50

drkk76 írta:http://www.origo.hu/gazdasag/20181210-karacsony-bejelentes-uj-korszak-ponty-torteneteben-debrecen.html

A cikk vége tűnik érdekesnek :DOB:


Érdekes az egész. Lehet hogy rosszul látom, de ez nem a nagyüzemi csirkeelőállítás halas verziója ?
mani'
Mohos Hátú Galóca
Mohos Hátú Galóca
 
Hozzászólások: 1804
Images: 345
Csatlakozott: 2012.05.19. 05:59

Re: Napi cikkek, innen-onnan

HozzászólásSzerző: XII » 2018.12.10. 22:10

Helló,

annak a 2 sügérnek nagyon-nagyon gyanús a feje, szerintem egyáltalán nem sügérszerű. A baloldali szájában mintha fogak lennének. Ügyes képszerkesztés?
XII
Pacni Ponty
Pacni Ponty
 
Hozzászólások: 27
Images: 5
Csatlakozott: 2012.08.22. 19:23

Re: Napi cikkek, innen-onnan

HozzászólásSzerző: mand » 2018.12.10. 22:57

Gusztustalan. De mindegybiwmár, úgiw megyünk a lecsóba (klímacsúcs, fantasztikus négyes, madmax https://youtu.be/ZkmOihK4O60)
mand
Hóvirágos botanikus
 
Hozzászólások: 760
Images: 17
Csatlakozott: 2012.06.06. 09:56

Re: Napi cikkek, innen-onnan

HozzászólásSzerző: drkk76 » 2018.12.11. 08:21

mani' írta:
drkk76 írta:http://www.origo.hu/gazdasag/20181210-karacsony-bejelentes-uj-korszak-ponty-torteneteben-debrecen.html

A cikk vége tűnik érdekesnek :DOB:


Érdekes az egész. Lehet hogy rosszul látom, de ez nem a nagyüzemi csirkeelőállítás halas verziója ?


Osztom a véleményed, Mani!
Gyakorlatilag az összes gazdasági haszonállatra igaz ez a megállapítás. Hozzájuk képest a kokszoló testépítők kezdő versenyzők :HIH:
Ettől függetlenül egy-két kisebb bányatóban 30-as csapókra legyezni, a mi klímánkon, nem lenne rossz :D
drkk76
Pér Matuzsálem
Pér Matuzsálem
 
Hozzászólások: 230
Csatlakozott: 2015.12.27. 13:19
Tartózkodási hely: Nagykanizsa

ElőzőKövetkező

Vissza: Média, könyv, film, zene, tv, rádió

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég